torsdag, februari 26

Keramik



Har haft min återförsäljare på besök. Hon valde en del keramik som snart kommer finnas i butiken Lilla Huset.
Gå gärna in på hemsidan.

Mikael Lindströms Finsnickeri


Firman startade 2000 i ett garage med en bandsåg, en kap och lite småmaskiner. Idag finns det ett riktigt snickeri som ligger i en gammal skolsal. Mikael Lindströms Finsnickeri tillverkar mest mot beställning och inredningssnickerier så som fönster, pardörrar, karmar, kök och diverse annan kultursnickerier.



Här är en reparation av en pardörr. För det mesta är dörrarna av så god kvalitet att man bara behöver byta de utsatta delarna. Samma gäller för fönster. Man tar ut pluggarna och tillverkar en ny del som sen sammanfogas igen.

Kasta eller elda inte upp gamla dörrar eller fönster det går utmärkt att använda igen, oftast går det inte att få tag i den kvalitet på virke idag.

En reparation av en fönsterbåge


Ett kök som tillverkades på plats i Emmaboda.


Ett serveringsskåp i samma kök.


Vi har nu på senare tid börjat rita och bygga egna möbler, och det är inte lätt. Man ska sitta rätt benhöjden, sitt djup och utseendet. Här är en prototyp av vad som kanske kan bli något.

Bord har vi som finns att köpa på butiken Lilla Huset som är vår återförsäljare.

onsdag, februari 25

Trött

Det ser så fantastiskt skönt ut hur han än ligger. Och imorse var jag så trött att jag gärna bytt med Håkan. För så här ligger han och trynar hela dagarna.

måndag, februari 23

Hantverk


"Ett hantverksföremål är inte bara form och funktion.Det är först och främst mänsklig tid som sparats undan den tomhet vårt liv rinner ut i. Inför sitt verk kan människan säga detta är min tid, detta är jag. På annat sätt finns jag inte till för mig själv."




Jag vet inte vem som skrivit dessa ord, men det är så vackert.

söndag, februari 22

Snö


I natt kom det ganska mycket snö, vi körde hem i natt i snöyran och inte en plogbil eller saltbil var i närheten. Det är smått sensationellt för oss i Blekinge. Det blir rubriker som "snökaos i Blekinge" och "gå inte ut i onödan" redan efter ett par cm. Jag tycker det är så vackert med orörd snö, det är knappt man vill ta det första steget. Helt plötsligt ser man också vilken aktivitet det är på tomten under natten. Ibland undrar man om det har varit fest med dans med tanke på alla spår som syns i snön.
Men vi har varken sett eller hört någonting.




Ungefär så här mycket fick vi att skotta i morse.

Poolen får vänta till våren.

lördag, februari 21

Betong

Ett material som vi anväder till våra möbler är betong. Vi med att började använda vanlig betong med armering. Glömmer aldrig när jag skulle gå in på Bejers och köpa armeringsjärn och frågar vänligt om de har armeringsjärn. Han svarar med att först undra, vad ska du ha det till?
Jag berättade att jag skulle göra en bänkskiva till köket hemma. Var på han synar mig uppifrån och ner och säger, det går aldrig. Pekar ut mot gården, det får du klippa till själv. Ganska arg över oförskämdheten gick jag muttrandes ut på gården och letade reda på högen med armeringsmattor. Nu var de 5x2,5 meter stora. Så jag åkte därifrån, och jag åker inte dit igen.



Vi gjuter bordsskivor i formplywood så för att göra dem lite tunnare har vi hittat en fiberarmerad betong som fungerar utmärkt. Den ger även en fin bordsyta. Bordsytan ytbehandlar vi med en vaxolja för att sedan polera med möbelvax. Det ger en sidenblank yta som är vattenavstötande. Men den måste poleras någon gång per år för att bibehålla ytan.



Betong ät ett häftigt material och i somras provgjöt vi en stol, vi har ställt den ute för att se hur den överlever alla årets väder. Man måste ju testa materialet. Nu väger den ganska mycket så det är inget man flyttar runt precis.








torsdag, februari 19

Att sätta en ugn


Det finns inget mer spännande än att sätt en ugn. Man har spenderat timmar vid drejskivan och drejat, beskickat, putsat och slutligen hänklat (sätta på öron). Och nu gäller det, när man stängt dörren och dragit på elen finns det ingen kontroll på vad som händer där inne. Det kan explodera eller bildas sprickor öron ramla av. Man kan fantisera ganska mycket under de 18 timmar som en skröjbränning tar. 8-9 timmar bränning till 980 grader för att sedan vänta på en ca 10 timmars avsvalning. Jag har en gammal ugn som behöver en del passning vid olika temperaturer.








Det senaste jag har provat är dekaler, nu finns det olika åsikter om att det är fusk. Men jag tycker att det blir ganska fint.




onsdag, februari 18

Det runda fönstret är klart!




Nu är det runda fönstret klart för leverans. Det är ett 4-lufts med lös innerbåge och alla fyra bågar är öppningsbara.

Jag tycker att det blev riktigt bra, det kommer att pryda sin plats på det gamla huset.

Värmeåtervnningsaggregat



Nu har vi skaffat oss ett värmeåtervinningsaggregat som kommer ge oss en bättre luft på övervåningen. Vi har idag absolut ingen ventilation på övervåningen för när den tillkom skulle det vara tätt, och det är det.

Aggregatet tar varm inneluft genom en värmeväxlare som sedan värmer upp den friska luften som den drar in utifrån.


Installationen kommer vi att själva utföra. Vi tar luft från badrum och över trappen, ny frisk luft in i vårt sovrum och gästrum

lördag, februari 14

Runt fönster


Utifrån ett originalfönster från början av 1800-talet slutet 1700-talet kanske, bygger jag en kopia. Det är mitt första runda fönster så det tar lite tid. Jag har iallafall en maskinpark till hjälp. Originalfönstret gjordes ju helt för hand. Fönstret kommer att sitta i ett gamalt hus på en gavel i en tidigare högloftsstuga.

´Äntligen

Ja då har även vi börjat BLOGGA.