tisdag, mars 31

Vår

Det stod i tidningen att våren och värmen är på väg.



måndag, mars 30

Prinsen

Igår när jag skulle gå ut och stänga deras lucka var det ett fruktansvärt liv från kråkor och skator som skrek och kraxade riktigt högt. Jag förstod att allt inte stod rätt till när jag fann hönshuset tomt. Så jag sprang runt bakom vårt hönshus och precis när jag rundade hörnet flög en stor hök iväg. Kvar låg resterna av vår kära tupp.
Vi spenderade resten av kvällen med att samla ihop flickorna som av ren skräck låg och tryckte på alla tänkbara ställen. Tre av dem hittade vi inklämda i en pall som låg inne i vedboden. Mikael rev ut nästa hela veden för att få ut dem. Så idag har de fått vara inne hela dagen och under bevakning fått gått ut en stund nu på kvällen.
Vi börjar kraftigt överväga att bygga en hönsgård, och bara släppa ut dem när vi är ute. Men det är så trist för de bara älskar att fritt ströva i trägården och det är det som är vitsen med hönsen, att de ska leva fritt.

fredag, mars 27

Rågbröd


Tidningsvyn denna morgon är ingenting man vill ha varje dag. +3 grader, snöblandat regn och slask på marken usch. Bara att skynda sig in för att smaka rågbrödet som jag bakade igår. Det som är så jobbigt med rågbröd är att man inte får smaka på det för än dan efter, det måste mogna eller goa till sig. Men som sagt nu är det bara att göra sig en frukostmacka.

Japp, det smakade underbart så nu är det bara att sätta på lite bra hårdrock, ta med sig en god kopp kaffe och ge sig ut i snickeriet för ännu en bra arbetsdag.

onsdag, mars 25

Solen

Det ekar tomt i vår vedbod. Det brukar vara fullt upp till taket med ved där inne. Ett tungt släpande på ved varje dag. Vi har detta år säkert förbrukat 45 kubik. För det har varit minus grader mycket längre i år. Och så fort det är minusgrader drar det massor av värme för direkt när det blir plusgrader sjunker förbrukningen märkbart.

Så i höstas installerade vi solvärme. 120 vacumrör på 11,4 kvm vi hoppas nu på att minska ner på eldningen rejält höst och vår. Det fungerar jättebra (just nu 10:25 levererar fångaren 67 grader till tankarna) och det käns bra att man bidrar till bättre miljö. Man kan söka bidrag hos Länsstyrelsen, och maxbeloppet man kan få är 7500:- för solvärme. Vår anläggning har en värmeväxlare som växlar in det varma vattnet in i accumulatortankarna vi får då både värme och varmvatten.

Idag när solen skiner är vi alla glada.

måndag, mars 23

Leverans

Vad jag har väntat, tog säkert 2 veckor att få hem leveransen från Lars Tärn. Jag har beställt hem porslinslera ska bli jättespännande att prova hemma. Den är inte billig men det var en sån härligt besvärlig lera. Jag fick prova den på sommarkursen förra året. Sen lite av hans vanliga antrasitgrå utan chamotte och så lite färgkroppar. För nu ska jag bli lite modigare med färger och inte bara använda vit, vit och vit.

Jag är lite som Emil fast jag har lerkompisar i verkstaden istället för trägubbar.
En del av er kanske till och med känner igen Stavros till höger på bilden.

söndag, mars 22

Raku Kurs

Det är vår och dax för att planera in Rakukurser. varje kurs är upplagd på 2 tillfällen med 3 veckor i mellan.

Första tillfället tillverkar vi de sakerna vi ska bränna 18/4 eller 25/4.
Andra tillfället då bränner vi Raku i min gasol ugn ute 9/5 eller 23/5.

Det är 3-4 veckor mellan tillfällena för att de saker vi gör behöver torka och skröjbrännas innan ni kommer tillbaka för Rakubränningen.
Jag kommer att ha färdig chamotterad Raku lera och har rakuglasyrer i rött, grönt och turkos och så har jag transparant som används som vit då leran är vit.
Anmälan kan göras på mail holzdesign@hotmail.com

Raku kurs på 2 tillfällen 600:-. Det tillkommer 30:-/kg lera. Då ingår glasyr, bränning och gasol.

torsdag, mars 19

Tidningsvy

Gryning i Långasjö sett från tidningslådan.
Ännu en vacker dag tar sin början.

onsdag, mars 18

Majsan

Hon fick sitt namn för majs är för henne oemotsåndligt. Hon blir helt galen av majs och kommer rusande som en raket när hon får syn på det gula guldet. Hon är även den som har lite besvär med sina fötter och får då lite extra vård med torrborstning och blir insmord med Skillingarydssalva. Inte alltid så uppskattat för vi gör det när de gått och lagt sig och då vill hon inte bli störd. Men det är för oss det enda sättet att få tag i dem.

måndag, mars 16

Biljetterna är köpta

Nu har vi köpt biljetterna för årets händelse. Sweden Rock är en härlig start på sommaren oftast bra väder härliga människor och bra musik.

lördag, mars 14

Bröd

Ska prova ett rödbetsbröd Det var ett ganska enkelt recept. Jag gillar när det bara ska slängas ihop, köras med maskin och sen klart för jäsning.


30gr jäst
200gr inlagda rödbetor
0,4dl vatten
0,5dl solrosfrön
0,5dl mörkbrödsirap
2dl fint rågmjöl
5dl vetemjöl
1msk salt

Blanda samtliga ingredienser kör degen i 8 minuter, låt jäsa i 2 timmar. Smörj och mjöla en avlång form. Vik ihop degen och rulla den i rågmjöl. Lägg ner degen i formen låt jäsa i 60-90 minuter. Sätt ugnen på 250, sätt in formen och sänk temperaturen till 190. Baka av i ca 50 minuter. Låt vila ien kökshanduk över natten.

Vårkänslor

Nu har vi renoverat holkar och det är bråttom att få upp dem, för idag såg vi den första staren.

I rabatten börjar det på riktigt spira bara lite sol sen slår det ut.

Vi har även annan hjälp i rabatten!

fredag, mars 13

Snö

Igår var det barmark,lite sol och ganska behagligt
man trodde våren var kommen.
Idag är det ett minne blott.

torsdag, mars 12

På gång i snickeriet

Det är mycket fönster nu, både reparation och nytillverkning. De nya är till en källare och de äldre ska passas ihop och jag ska tillverka nya karmar. De ska också förses med nytillverkade innerbågar. Det är en ganska hög orderstock med altandörrar, fönster till en tillbyggnad,
2 beställningar av köksinredning, pardörrar, badrumsinredning, triangelbord med betongskiva och ett skåp till min fru. Annars tar hon snart in en annan snickare.

tisdag, mars 10

SORG!


Hade egentligen tänkt göra ett inlägg om bröd men det får bli en annan gång.

Skulle bara gå ut och natta hönsen som vanligt, stänga luckan, räkna och säga gonatt när jag upptäcker att det fattas 2 st. De har väl lagt sig att ruva tänkte jag, för alla har värpt så mycket de sista dagarna. Jag går in i vedboden för att kolla men redena var toma,går tillbaka in i hönshuset för att kontrollräkna (man vet ju aldrig) men med samma resultat, två borta. Det till att ge sig ut på hönsletartur och efter en liten stund så hittar jag en samling fjädrar och då vet man vad klockan är slagen. Snart hittar jag den första dödade hönan i närheten av komposten och lite senare den andra en bit in i skogen. Man blir så ledsen varje gång detta händer (som tur är är det inte så ofta) men vi vill inte ha dom inhängnade. Tror att att de trivs bättre när de får ströva fritt plus att det är lättare att gömma sig om något händer, även om dessa inte klarde sig. Vad som slagit hönsen vet jag ej, men jag tror inte det var räven eftersom jag hittade dom så nära.

Bara att ställa till med begravning, six feet under så ingen annan kommer åt dom, en tyst bön om att de iallafall har det bra där uppe i hönshimlen.

Vila i frid våra små hönor.

Prinsen med de sina.

söndag, mars 8

Långasjö

Det är söndagmorgon och inget vidare väder i Långasjö.

fredag, mars 6

Det är sant

Våra höns kan räkna, jag svär de kan räkna till tre. För skulle vi ta alla ägg från det redet de använder skulle de genast byta ställe, de ser direkt att redet är avslöjat och plundrat.

På sommaren kan det vara rätt svårt att hitta deras ställen. Ibland får man försöka att följa efter dem. Men det är heller inte så lätt, för de lurar oss ofta , med att göra en avledningsmanöver.

Vi har testat att först lämna ett ägg, men nej det gick de inte på. Lämnade två ägg, inte heller det fungerade de flyttade. Men tydligen är tre ägg lika med många ägg och inte plundrat så då använder dem fortsatt det redet. Vilket är bra för oss.


Nu börjar äggläggningen komma igång på allvar och alla hönsen börjar lägga fler ägg. De försöker lägga i samma rede för att om någon skulle få lust att ruva så är "mitt" ägg där också. Avkomman säkrad utan att behöva ligga där och ruva i 21 dagar. Alla är inte lika sugna på att ruva fram en kull. De försöker iallafall fylla ett bo så fort som möjlig vilket också skapar en viss köbildning. Det kan klagas rätt rejält på den som är lite saktfärdig med att lägga ägg. Det vankas fram och tillbaka och klagas högljutt utanför redet. Beroende på rang kan man till och med bli utslängd från redet av en höna med högre rang. Typ Sadamm hon slänger alltid ut den som ligger där hon önskar vara.


Linnea är av rasen Åsbo och är den som lägger gröna ägg. Hon tillhör den gamla stammen som var lite svårflörtad när Prinsen uppvaktade henne. - Lilla gubben jag har sett många tuppar i mina dagar, ser inget speciellt med dig.

Hon är även den som är med och uppfostrar lill Prinsen. För det gör hönsen, talar om vad som gäller och hur han ska bete sig. Ung tuppar kan vara ganska ivriga och egoistiska. Så de äldre hönsen formar tuppen så de själva kan lugnt söka föda medans han håller koll på fienden.

torsdag, mars 5

Holkar

Visst är det vår i luften, och när man börjar höra fåglarna sakta sjunga sin vår sång.
Då är det dax för holktillverkning. Vi brukar göra ett gäng holkar varje vår.
Det är alltid lika roligt att se när man får gäster i dem. Försöker även att göra nya konstruktioner, vissa funkar vissa inte. En del blir hem för flera kullar och en del tittas det inte åt bara. Har naturligtvis med placering på trädet, hur högt, hur stort hål, inflygnings möjligheter m.m

Här har vi en fladdermusholk, och man kan se att där bor någon av högen med träck på hyllan.
Bättre att de är i holken än på vinden.

Här har vi en tvåfamiljsholk där faktiskt båda sidorna var bebodda förra året. Men här ser man tydligt att det finns fiender. Hackspetten har försökt tagit sig in för att ta ungarna. En otäcking på det viset.
Så för att förhindra att andra tar sig in kan man antingen köpa plastringar som man spikar fast, eller att man spikar en ring runt öppningen med stora spikhuvud (pappspik). Man kan också göra holken djupare, även sätta en regel precis under hålet på insidan så andra fåglar inte når ner att ta ungarna.
Holkar kan ju även vara roliga inslag och se ut precis hur som helst. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

måndag, mars 2

Bestämt oss

Varje söndag har vi lite spa i källaren. Sedan något år tillbaka rev vi ut vårt badrum, det såg rent bedrövligt ut och hade rejäla fuktskador. Man byggde badrummet tidigt 70-tal med blått porslin och rosablommiga mosaikkakel med en mörkblå plastmatta på golvet som inte var svetsad. Så under detta fina golv såg det ut så här.

Det har tagit oss en förskräckligt lång tid att bestämma oss för vad vi vill ha och hur det ska se ut. Men dels beror det nog på att vi har byggt ett ganska fungerande bad i källaren. Så vi har inte haft så bråttom utan gjort annat istället. Iallafall nästa varje söndag tar vi ett skönt bad med en badbomb från LUSH och pratar igenom saker och ting. Det är tyvärr sällan man får tid till att verkligen prata med varandra.Denna söndagen blev det lite allvarligt. Tankar om vad man egentligen vill göra, vilka mål man har i livet osv.
Men det vi kom fram till var att vi skulle satsa på att bygga och konstruera möbler. Att avsätta en dag i veckan till bara utveckling och byggande av egna möbler. Ta fram alla de idéer som vi har och bygga det. Det känns väldigt bra.

söndag, mars 1

Höns



Jag bara måste berätta om våra kära höns Vi har 12 flickor och en ståtlig tupp. Trots att han kläcktes förra året är han så duktig. Håller koll och spanar efter faror och mat. Ger alltid bort godbitar som han hittar och dansar så fort han kommer åt. Prinsen som han heter har vissa favoriter och den största kärleken är hönan till vänster ELSA. Den hönan har han haft ett gott öga till hela tiden. De sitter alltid och sover brevid varandra. Våra höns går fritt på gården, och de håller sig för det mesta på tomten. När det blir mörk så går de in för att hoppa upp på pinnarna. Nu är det ett himla bestyr. För vem ska sitta var, och brevid vem. Det snackas och klagas, kan ta en timme innan de kommer till ro.


Ärtan. Henne har vi haft nu i 7 år. Hon lägger fortfarande ägg men inte så många per år. Hon är ledaren över "cafe damerna" som vi kallar dem. Det vill säga att hon går inte upp förrens runt 10:00-11:00 tiden och går absolut inte ut om det regnar utan sitter då inne med sin klubb och skvallrar och fikar. Hon har massor av fjädrar på fötterna så hon springer aldrig utan tar sig alltid fram med grace.

Men så har vi en skönhet, aldrig en fjäder som ligget fel, Stjärt fjädrar som står rakt upp. Hon är en äkta Åsbo höna, en riktig kunglighet. Sadamm. Och ja associationerna hennes namn ger är sant. För hon är det leaste vi har. Hon har förtur till alla redena oavsett om nu någon ligger där eller ej. Det finns inget som ostraffat kommer mellan det hon vill. Men det finns ingen som kan ta hand om sina kycklingar som hon, de försvaras till sista andetaget.

Jag får beskriva dem en efter en framöver för de är alla personligheter. Jag återkommer.