onsdag, april 29

Kycklingar

Jag är skyldig min man en middag! Han gissade på sju kycklingar och det var det. Så nu ikväll bjöd vi dem på ris och då blev det fart i redet vill jag lova, de var tillräckligt hungriga och oblyga så vi kunde filma dem håll till godo.

tisdag, april 28

Kycklingar

Idag när jag kom hem fick jag se sex små kycklingar, men när man väl krånglat upp kameran så var alla utom en under Sadamm igen. Första bilden på första kullen. Vi vet fortfarande inte exakt hur många de är men minst sex små bollar är det. Kanske Mikael vinner med sin gissning på sju.

Kycklingar

Fem är det minst iallafall varav en svart kyckling. Tyvärr inget foto än.

måndag, april 27

Kycklingar

Idag har vi hört pip från Sadamm, men ingen får se dem än hon burrar upp sig och knorrar till kycklingarna att vara lugna. Men snart kommer de fram för precis som alla ungar är de nyfikna och då kan hon inte hålla dem gömda längre. Jag gissar på att det är fem kycklingar och Mikael gissar på sju st. Så fort vi får se dem så lägger jag in bilder på dem och rapporterar hur många de är. Over and out, från en pinne nära dig.

onsdag, april 22

Bosse

Jag vet inte men det är så svårt att få hönsen att lägga sig på ägg och ruva fram kycklingar. Vi lämnar högar av ägg i redena för att öka ruvlusten, Herta går och småkluckar hela dagarna men nej ruva går ej. Vi har blivit av med så många till höken nu i våras så det hade varit bra att öka på gänget lite. Kan det vara så att Bosse helt enkelt är så snygg att ingen vill vika från hans sida.

måndag, april 20

Persika

När jag fyllde 40 fick jag ett persikoträd. Men där vi först planterade trädet trivdes det inte riktigt och rådjuren var där och gnagde av en bit av barken. Så i höstas flyttade vi trädet och satte det nära huset på östra sidan. Nu blommar det som aldrig förr. Jag längtar till att få äta min första hemmaodlade persika.

torsdag, april 16

Färg

Det är så vacker när saker är nymålade, ser frächt ut och blir nästan som nytt. Så här års börjar det arbetet med att planera för vad som ska målas. Trägårdsmöbler, knutarna på huset, hela huset, dörrar, fönster och det man inte hann förra året. Listan kan göras lång.
Och vore det bara att måla gjorde det inget, men det ska skrapas eller värmas av med värmepistol, Slipas och tvättas. Det är bland det tristaste jag vet, näst efter att rycka ogräs.
Men arbetet blir lite bättre beroende på vilken färg man använder eller skrapar av. Den bästa färgen enlig min mening är riktig linoljefärg, inte den där man sprungit förbi med linoljeburken. Utan den helt baserad på linolja och pigment. Den blir lättskrapad och den är framför allt dryg att måla med. Det negativa är att det tar lång tid för färgen att torka. För tid har vi ju lite ont om, men det är värt att vänta. Penslarna rengör man bara med vanlig såpa. Miljövänligt och bra.

tisdag, april 14

Badrumsmöbel

Kunden kom med två gamla pottskåp som skulle byggas ihop, höjas till bekväm höjd och byggdes djupare för att vattenledningar och avlopp skulle kunna gå bakom skåpet. Det ska ligga en betongskiva på så man behöver stärka upp runt om och finnas nog med plats för två handfat.
Man bygger en form av formplywood, ta en bra kvalitet för det blir bättre stabillitet och ytan blir riktig bra. Man behöver heller inte olja in formen, tvärt om. Jag provade att olja in en form som jag använt flera gånger men betongen reagerade och blev helt full av blåsor. Här använde jag fiberarmerad flytbetong. Det finns en uppsjö med olika betonger. Men av erfarenhet så har skivor med hål eller skivor på 3-5 cm tjocklek en benägenhet att spricka om man använder vanlig betong med armeringsmatta.

Handfaten är limmade underifrån med ett riktigt kraftigt lim (PL400).
Ytan på den här möbeln blev helt otrolig. Betongen oljades först in rikligt med en vaxolja. Fick stå några dagar och härda. Därefter en antikvax som man måste vara snabb med att polera in annars blir det flammigt. Det är knappt man tror att det bara är betong, ser mer ut som en stenskiva. Dessa skivor kan man ha som köksbänkar, på bordsskivor, byråer som soffbord.

fredag, april 10

Ny tupp

Bosse flyttade in till våra flickor igår kväll. Han bodde tidigare tillsammans tre andra tuppar och några höns. Det var mörkt och vi kunde inte riktigt se hur han såg ut men vi kollade upp att hans fötter såg bra ut med mobiltelefonens (ficklampa). Ner i en kartong fylld med halm och in i bilen. Han måste nog ha undrat för vi hade på vägen hem ett hårdrocks medly utan like. Men kanske är han en heavy metal kille, eller så blev han det igår. Imorse sprang jag ut till hönshuset för att se att alla hade det bra, men det var så lugnt och fint. Bosse tog sin nya roll omedelbart och började locka och dansa, men han har inte riktigt fattat att alla dessa flickorna är hans. Hönsen verkar iallafall riktigt nöjda med honom.

Vi vill önska er en riktigt glad påsk med mycket ägg från glada höns och vackert väder.

tisdag, april 7

Utflykt


Vi gjorde en ljuvlig utflykt för att besöka Agnes Mejeri. Det är en kvinna som när hon fyllde 40 fick en fjällko och på den vägen är det. Där finns iallafall riktigt goda ostar som jag ska skämma bort mina påsk gäster med.

lördag, april 4

Raku






Vill ge er lite inspiration för kommande rakukurser. För vad kan man göra med rakumetoden. Det blir inte vattentätt. Så vaser och bruksföremål är inte att rekomendera.


Jag kommer hålla vårkurser där vi bränner i en enkel gasolugn.
Första tillfället tillverkar vi de sakerna vi ska bränna 18/4 eller 25/4.
Andra tillfället då bränner vi Raku i min gasol ugn ute 9/5 eller 23/5.
Det är 3-4 veckor mellan tillfällena för att de saker vi gör behöver torka och skröjbrännas innan ni kommer tillbaka för Rakubränningen. Jag kommer att ha färdig chamotterad Raku lera och har rakuglasyrer i rött, grönt och turkos och så har jag transparant som används som vit då leran är vit.
Anmälan kan göras på mail holzdesign@hotmail.com


Det kan bli ganska starka färger och som beroende på hur man stryper syret i spånhinken kan skimra i de mest fantastiska metaliska nyanser.

Man kan laborera med effekten av att det oglaserade blir svart.