måndag, juni 29

dåligt samvete

Nu var jag lite gnällig för någon vecka sedan och beklagade mig för att hönsen inte lägger några ägg. Jag får ta tillbaka det och be om ursäkt, för nu hittar jag ägg i flera korgar. Förlåt att jag tvivlade flickor.
Nu har Sadamm släppt sina kycklingar och i brist på mamma är det nästan alltid så att stackars Håkan blir någon typ av plastmamma, han är dock inte så glad över att bli kyckling mamma, för de hänger med honom och försöker vara så nära honom som man törs och skulle man våga nudda honom är man modigast. Det är någon skräck blandad förtjusning som gör att Håkan är oemotståndlig att utmana. Han lessnar ibland och försöker veva till dem med tassen, men tre sekunder senare är de tillbaka. Den här sommaren blir jobbig för Håkan. Han ska igenom 22 kycklingar... Suck!

söndag, juni 28

Dåligt humör

I dag har jag varit på riktigt dåligt humör och riktigt muckat gräl med Mikael. Det är sannerligen inte lätt att få honom arg men idag lyckades jag, inget jag är direkt stolt över men ibland blir man bara så J-la sur och irriterad och måste få ut det. Som tur är händer det inte så ofta.

lördag, juni 27

Böcker

Hönsnördar läser allt om sina kära fjäderfän, vi reagerar vid varje liten nysning , harkling, haltade hon där, konstigblick, vad ska de äta, hur ska de bo, vad betyder de lätet eller när ska de sova man kan inte missa något. Här är min litteratur för att förkovra mig om ämnet Höns. Och kanske till er som sommar litteratur för solstolen.
Skulle säga att den här boken tycker jag bäst beskriver det jag vill veta om raser, kostråd och sjukdommar och så är den ganska snygg.
Den här boken är på klar andra plats i biblioteket, fantastiskt kärleksfull bok om höns.

Det här är en mer praktisk bok som beskriver mycket i litet format.

tisdag, juni 23

Lurad

Jag behöver få klaga av mig lite för jag får inga ägg, det finns en trevlig liten korg i varje vrå i vedboden sen finns det nio fina reden i hönshuset. Men inte ett ägg. jag försöker smyga efter dem men det genomskådas omedelbart har även försökt prata med hönsen.
Mia bara tittade på mig och det var uppenbart att hon inte tänkte avslöja något hemligt rede. Jag är övertygad att de har några hemliga koder och blinkningar. Det har gått så långt att jag KÖPT ägg i affären. Det tog emot vill jag lova tror de var ekologiska, frigående, fairtrade, organiska och svanen märkta. Jag gör verkligen allt de får spagetti och jag kokar gröt, bulgur och ris. Pysslar med hönshus gör hönstak och ser till att de har allt de behöver. Vad gör jag för fel....

lördag, juni 20

Små gåvor

Man vill gärna ha något litet med sig när man t.ex är bjuden på middag och det kan vara ganska svårt att välja vad man ska ha så det brukar bli det vanliga blommor, choklad, vin som i längden blir ganska tråkigt. Jag snubblade över detta tips när jag var ute och slösurfade.
Man tar en burk med ett tätslutande lock lägger i de torra varorna som ingår i en kladdkaka, brownies eller vanlig sockerkaka. Försök att varva ingredienserna så det blir lager i burken. Här har jag en kladdkaka med mjöl och bakpulver i botten sen kakao, socker och överst har jag hackat nötter och choklad. Man skriver en liten lapp där man beskriver hur mycket "våta varor" ägg och smör som ska läggas till och ugnstemeratur.
Man ger bort en kakmix helt enkelt, och man kan fynda så fina gamla glasburkar på loppisar som på sommaren finns i varje by. Smart va!

torsdag, juni 18

Midsommarfest

Vi kommer att fira midsommar i Kristanopel, det blir sill på dagen och grillat på kvällen och till det gjorde jag idag en Rabarberchutney som var helt fantastisk god. Vi har mängder av rabarber och man orkar inte med hur mycket rabarberpajer som helst, så att kunna göra annat av rabarber är kanon.

Receptet:
500 gr rabarber
1 tsk ingefära
5 dl socker
2 st rödlökar
1 1/2 msk ättikssprit 24% eller dubbelt av 12%
3/4 dl vatten
1 1/2 msk curry
2 tsk salt 6-8 torkade aprikoser
någon nypa peppar och salt

Gör så här. Skär rabarbern i ganska små bitar och hacka rödlöken fint. Riv ingefäran om den är färsk. Koka rabarber, lök, ättikssprit och vatten i 10 min. Lägg i de övriga ingredienserna och låt allt koka i 30-40 minuter under omrörning. Häll ner chutneyn i burkar och låt svalna innan servering. Trevlig midsommar önskar vi er alla.

onsdag, juni 17

Svärm

Vi skaffade två nya samhällen i våras och tyckte egentligen att det kunde räcka med ett. Nu har vi fyra så nu får det inte bli fler för vi har ingen ledig kupa kvar. Den här gången satt det en jätte stor svärm i körsbärsträdet, fram med en kartong och med ett skak ramlar de ner i lådan. Man ska helst ställa dem kallt och mörkt ett par timmar för att de ska lugna ner sig och att doftspåren blir svagare efter där de satt.
Vi fick ta den skabbiga bikupan som stod längst in i förrådet, färgen är avflagnad och vi fick lägga ny papp på taket för det läckte väl som ett såll. Här ska de nu ur kartongen och in i den "nya" kupan. Man häller helt sonika ner hela gänget i kupan, det blir ett rejält surr och sen går de lugnt in. De är absolut inte aggressiva utan vill bara komma i ordning och ha sin drottning skyddad. Sen är det klart att lägga på taket och lämna dem till att ha inflyttning fest.

tisdag, juni 16

Fat

Jag har på senaste tiden haft riktig lust att vara i min verkstad. Just nu tillverkas fat i porslinslera. Tänkte ha dem vita med några kul dekaler. Den här tänkte jag skulle passa för ägghalvor med majonäs och dill, Kan ni också se det!



Jag har alltid varit en såndär drejare jag drejar allt även skulpturer, men har sakta börjat med kavling och tumning. Så dessa fat har jag bara kavlat till. Visst de är lite ojämna men det är ju såå "charmigt". Som ni förstår har jag lite svårt med det ojämna men vi får se när de är färdig brända, återkommer!

söndag, juni 14

Bosse

Man blir så orolig vad är det nu, för vår kära tupp har sett helt svullen och konstig ut. Han har vinglat och inte sett vart han gått och mest stått och kurat under ett hönstak. Först trodde vi att han bara fått en förkylning, men han var inte snuvig och kunde gala utan att det lät hest. Vi gick in på nätet och då visade det sig att de kan få geting eller bistick när de försöker äta dem. Det verkade helt logiskt för vi har ju tre bikupor på tomten och det bor väl mellan 40-60 tusen bin i varje kupa. Så det var bara att fånga in Bosse och lösa upp tre Betapred i lite vatten, en timme senare var han helt ok igen. Efter det höll han sig undan från oss, för man vill inte riskera att bli infångad och buren på i onödan. Han är en stolt tupp och tycker att det är lite genant när flickorna ser det.

Ett tips om man har frigående höns är att de har ett hönstak. Det är mer eller mindre fya pinnar en sittpinne fram ett plåttak i hönsnivå ca 45cm bak och 70cm högt fram. Här kan de söka skydd när det regnar eller är riktigt varmt, eller när man är lite hängig som Bi-Bosse varit i dag.

lördag, juni 13

Frukost

Imorse bjöd Håkan oss på frukost, en liten blöt mus. Gott!

onsdag, juni 10

Hemma

Jag är borta i två dagar och hela himlen ramlar ner. Min kära man får mer än ett heltidsjobb bara med att sköta om djuren. Herta muckar med Sadamm och får så mycket med stryk att hon blir av med en kyckling till sparv höken, en blir tagen av skator och själv har Herta så svårt att se att hon knapt kan gå. De andra ungarna skriker av fullständig rädsla. Och till det kommer Mikael ut. Han får bära in den stackars blodiga Herta och försöka fånga in ungarna. Hon lades i ett rede tillsammans med kycklingarna. Varning för stark bild. Man muckar inte med Sadamm det borde Herta veta. Mikael satte in en värmelampa som uppskattdes av alla, Herta, Smala Sussis ungar, som nu börjar bli riktigt snabba. Vi släpper nog ut dem till helgen. Herta och co har fått vara inne idag och har mest legat under värmelampan för att återhämta sig. Men hon ser ingentig kanske får hon inte synen tillbaka, vi får se.
Inte nog med det så tog Mikael en tur runt huset och nere vid bina surrade det av höga toner. Naturligtvis satt där en svärm under den röda kupan. Så det vara på med utrustningen overall, näthatt, långa handskar och stövlar. Nu satt den så illa att Mikael fick plocka bina för hand. Här gäller det att få med sig drottningen annars spelar det ingen roll. Som tur var hade vi en tom kupa i källaren som det gick att ösa ner bina och drottningen i. Så nu har vi tre bisamhällen.
När jag ringde hem i tisdags kväll var min man så trött och jag fick lova att komma hem snart. Den enda som inte direkt störs av att jag inte är hemma är Håkan för då kan han riktigt sträcka ut sig på min sänghalva brevid Mikael.

tisdag, juni 9

Summering

Här kommer den slutligasummeringen av de fantastiska dagarna vi fick i Norje. Det började som förra året med lite förtältsstrul. Vi lyckas alltid vända tältet åt fel håll? Så ur med allt igen och börja om. Gör om Gör rätt! Sen står vi andra där som pelare och håller upp tältet och fattar ingenting ska den pinnen sitta där, var ska då den här sitta. Ja ni fattar....

Man behöver mat, här finns det då en del att välja på. Men en vanlig dag börjar med förutom alla piller som alvedon, magpiller o.s.v knäckebröd, skorpor, tubost, kaffe, jag fick tag i en lite kille som sprang runt på campingen och sålde kaffe. Av honom köpte jag mjök till kaffet, en lite mugg för 10 spänn. Den killen kommer bli miljonär. Lunch bestod av en vildsvinskebab, sådär god. Här på bilden åt vi Thai mat och det smakade riktigt illa. Jag tror vi kastade den maten. En annan sak som smakade riktigt äckligt var Belgiska våfflor, det var nog det sliskigaste jag ätit, gick också i soporna. Det som var riktigt bra var som tidigare år den Indiska vagnen där man fick Tandoori kyckling i ett Naan bröd som bakades i en riktig Tandooriugn. Världsklass! Panpizzan funkade också ganska bra i år. En stor besvikelse var dock 200 gr hamburgarna som var alldeles för dåligt grillade. En annan höjdare var köttbullar och potatismos med tsatsiki, mmmh!

Står i Bajamajakö, det fanns vattentoaletter inne på området wow!

Så totalt måste jag säga att det var bra, det kalla vädret var lite jobbigt men när väl mössan och regnjackan var på så gick det fint. På lördagen kom äntligen solen och som vanligt överdrev jag lite och lyckades bränna ansiktet rejält, men då var jag lättare att hitta i folkvimlet.

måndag, juni 8

Sweden Rock

Då var det över för den här gången. 13 band blev facit detta år, och om man ska sammanfatta det hela lite kortfattat:Sol,Spöregn,Kallt,Varmt,Sol och fantastiskt kul o bra på alla sätt som vanligt.Kommer med fler inlägg i ämnet men nu är det vila som gäller.
TACK!

tisdag, juni 2

Laddar

Nu är det dax att börja plocka ihop det som vi ska ha med oss, det börjar närma sig. Vi planerar avfärd Kl 9:00 på torsdag morgon. Så pengar, öl, räk och skinkost, knäckebröd, salta pinnar, toapapper, chips, läsk, kaffe, våtservetter, Cider, Äppel Bacardi, bädda husvagnen, körschema ut printat och.... Biljetten!!!! Resten är sekundärt, man klarar sig ofta bättre än man tror. Jag är en sån där överpackare och har alltid massor av kläder oanvända med mig hem. Packar väskan full även om jag är borta en natt, spelar ingen roll.
Vårt hem de kommande dagarna. När vi kommer fram ställer vi upp vagnen tar den första ölen sen kommer ett oändligt pusslande med pinnar för att få upp det där förtältet. Kan ta timmar.....

Från förra året.