måndag, september 28

Äppelmarknad

I helgen var det äppelmarknad i Kivik, jag har aldrig sett så mycket äpplen i hela mitt liv. Massor av olika färger och former, must och marmelader, bröd och vinegrätter, äppelmunkar och verktyg och sen den stora äppeltavlan de gör varje år det är helt fantastisk. Vi fick med oss äppelmust, ett äppelbröd en påse Aroma och en handvevad äppelskalare. Den både skalar tar ut kärnhus och skivar i ett helt utan el. Man kan även skala potatis och päron på samma sätt.Sen avslutade vi dagen med att besöka en vän som köpt ett sommarhus nära stranden. Det är så skönt och rogivande att vandra längs havet.

lördag, september 26

Elsa

Det är nog så att även höns blir lite deppiga på hösten. Elsa gick inte upp förrens kl 11:00 idag. Nu ruggar hon ganska kraftigt också men ändå, då behöver man ju extra mat och dagsljus för att orka få nya fjädrar. Men nej redan vid tre var det dax att gå och lägga sig. Vet inte riktigt vad jag ska göra för att pigga upp henne. Några tips kanske ska ställa ut några flaskor med vin till brudarna.

Lera

När vi var i Danmark på Sjellandsudde i somras och vandrade längs strandkanten finns det en kant där man kan se olika lager av jord, grus och lera. Lernörd som man är plockade vi med oss en hink av den leran. Vi har provat det tidigare att slamma och sila leran och sen drejade jag mindre skålar. Skröjen gick jätte bra de blev fint sandfärgade, men vid glasyrbränningen blev temperaturen alldeles för hög. Skålarna såg ut som blöta pölar när jag öppnade ugnen. Så den här gången tänkte jag raku bränna den leran istället. Den är porös och innehåller ganska mycket sand så det borde gå. Ska bara slamma, sila, torka, älta, dreja, beskicka och skröja.... men det är det värt.

tisdag, september 22

Helt otroligt

Hos oss gräver de ner el kablen och det är ju bra för kommande höststormar. Tyvärr "råkade" de även gräva av tele kabeln igår morse på två ställen. Så nu har vi varken telefon eller internet. Fick reda på att det kommer ta flera dagar..... Undrar hur många dagar det egentligen är.

måndag, september 21

Stockholm

Jag har spenderat helgen i Stockholm, det är bara en sån vacker stad. Åkte upp tidigt fredagmorgon och gick runt på söder hos kosthantverkarna sen vidare till Gamla Stan massor av härliga gallerier och keramikern Gertrud Båge har en lite butik där. Kolla in hennes keramik, jätte häftig. Kulturhuset och NK Sturegalleria. Det blev sex timmar stadsvandring i ett fantastiskt väder. Lördagen spenderade vi på Skansen, härliga gamla byggnader och små söta djur, nu fanns det även riktigt äckliga djur där också nån nakenråtta, spindlar och sånt.Söndag åkte vi till Taxinge slott, herregud vilket kakbord. Jag bara stannade upp och gapade. Har aldrig sett något liknande det fullkomligt dignade av stora tårtor, bakelser, pajer, beskvier och småkakor man ville bara ha allt. Men det blev en räkmacka och en jitterbugg. Där finns även en drottningkälla i skogen. Källan har fått sitt namn efter drottning Katarina Jagellonika hustru till Johan III. Hon hämtade vatten i denna källa åt sin man som satt fånge på Gripsholms slott. Man trodde förr i tiden att vattnet hade en hemlighetsfull kraft. Så nu kommer allt att bli så mycket bättre.

lördag, september 19

Dagsverke

Då var det klart. Årets ved är inne i vedboden efter ett antal timmars kärrning och med viss hjälp av hönsen som ränsar all ny mark som kommer fram från allehanda småkryp. En fantastisk dag med klarblå himmel, 20 grader och vindstilla så kändes det faktiskt inte så jobbigt. Nu ska det bli gott med en sval pilsner och lite käk.

torsdag, september 17

Sommartid

Idag är jag bara så trött och hade verkligen ingen lust att gå upp än mindre åka till jobbet. När kommer vår timme tillbaka som de snodde i våras. Jag längtar till vintertid så man får sova den där extra timmen.

onsdag, september 16

På pinne

Det är en härlig syn när man nattar hönsen och de ser på en lite från ovan, och det man ser är fluffiga små rumpor.

söndag, september 13

Bin

Nu har vi tagit hem våra skogsbin, men inte fanns där någon Ljunghonung. Vi funderade även på om de skulle bli ilskna där ute i skogen helt lämnade åt sitt öde. Så när de såg oss så skulle de jaga oss runt i hela skogen. Men de var så glada att se oss. Vi var nog för sent ute de skulle ha körts ut i skogen tidigare i augusti så de fortfarande var sugna på att dra honung. Dessa var färdiga för invintring så det gör vi nu. Då ger man dem en 60% sockerlösning och varje samhälle behöver ca 16-18 kg socker för att klara sig över vintern. De drar ihop sig till en boll i kupan i mitten finns drottningen och arbetarbina turas om att vara ytterst och hämta mat.

onsdag, september 9

Muggar

Nu är hösten och mörkret på antågande jag tycker att det är ganska skönt, man blir lite lugnare och börja föredra att sitta inne med en kopp te eller varm choklad. Då måste man ju ha en passande mugg. Jag har en ny modell som är lite bullig passar nog bäst för kaffe.
En rejäl te mugg, nästan så det hinner bli kallt innan man druckit upp.
Sist en choklad mugg med guldkant, man även dricka annat i den än choklad. men jag ser den vispade grädden som tittar upp över guldkanten.

söndag, september 6

Loppis

Imorse tidigt åkte en vän och jag till Ronneby för att sälja på loppisen i brunnsparken som är varje söndag hela sommaren och fram till oktober. Jag rensade vinden under semestern och fick ihop en hel del. Men det är inte lätt. För hur det än är finns det alltid något minne i de där sakerna man inte rört på fem år. Så man står och velar ska jag verkligen, ja okej då ner i loppiskorgen. Så när man då väl står där och säljer inser man att andra inte alls ser samma värde för sakerna. Tio kronor, nej, nej jag vill ha ett par tusen för den fina vasen minst.
Det var därför jag aldrig sålde den där vasen den får allt åka med hem igen för att ligga och mogna på vinden ett par år till.

lördag, september 5

Ost

Jag vet inte men jag dras som en fluga dras till Sk-t till illaluktande ostar. Vi var idag och handlade, lunchade på "Nya skafferiet" och fick väl med mig en riktigt mogen camembert. Var sen på ett cirkelfyspass på friskis. Blev genomsvett, ett jätte bra pass. När vi sen öppnade bildörren för att åka hem så ryggade man riktigt tillbaka av stanken. Tog en sväng förbi Netto, där hittade jag ytterligare en stinkande ost som fick följa med hem. Min kära man kan där emot avstå dem totalt och brukar gnälla högljutt över stanken men jag tycker de är så goda stinkisarna.

torsdag, september 3

Många höns är det

Nu när man kommer ut i hönshuset är det helt fullt av fjädrar på golvet och med den mängden borde de alla vara nakna. Rugging pågår för fullt i Långasjö. Under ruggning blir man lite extra tjurig eller ska jag säga känslig för kritik mot sitt utseende. Går och lägger sig tidigt står och hänger mest, tar sovmorgon fram till elvasnåret. Så jag har börjat kvällsmata dem med lite extra godis på kvällen. Majsmjöl, vetekli och havregryn blandas till en härlig gröt smakar tydligen helt fantastiskt gott. Det går åt mycket energi för fjädrarna att växa ut igen. När man kommer ut med bunken kommer de rusande från alla hörn, och då ser man hur många de verkligen är... och många olika storlekar.