söndag, november 29

Söndag

I morse gick vi upp sent, mycket senare än vanligt faktiskt. Men det är ju söndag och första advent. Så idag åkte vi till Kalmar slotts julmässa. Ett vackert slott med fina väggmålningar och otroligt vackra trä tak med målerier och i ett rum var panelen på väggarna helt i intarsia. Nu för tiden har vi bara gipsplattor och tapeter. Det var så mycket tomtar, lammskinn och ljus på marknaden att jag blev helt snurrig. Det vi köpte var surdegsbröd och en riktig grönmögelost gjord på getmjölk. Ett par dagar i kylen sen så har den nog mognat.

torsdag, november 26

Inför advent

Vill börja med att meddela att de nya invånarna har det bra och verkar trivas. De har ännu inte vågat sig ut, sitter heller inte på pinne än. Men det kommer väl det ju bara två dagar sedan de flyttade in.

Första advent är alltid den roligaste för mig då får man pyssla och ta fram de gamla julsakerna och dekorera. Adventsstaken ska få sina nya ljus och i fönstrena står elstakarna. Men dessa tänds inte före söndag, ja kanske lördag kväll. Men advetsstaken tänds iallafall inte före söndag.
Årets adventsstake hittade jag i skogen en gammal ek gren med mossa, borrade hål och satte i ljus. Den gör sig bättre på bordet än på bild.Köpte några hyacinter och jag vill inte ha det för juligt direkt så det fick bli vita hyacinter, glaskross, rönnbär och lite björk. Denna kommer att stå ute på trappen med ett ljus i porslinskrukan. Sen ökas juligheten på för varje advent som passerar. Då är det tomtar överallt.

tisdag, november 24

Nya invånare

I kväll var vi hos Koola Violas granne och hämtade sex silkeshöns. Fick även reda på att de inte sitter på pinne, så vi bäddade med deras hö i en lugn vrå och satte ner dem. Hoppas de ska trivas hos oss. Med det där med att inte sitta på pinne får vi nog försöka göra något åt!

måndag, november 23

Mandelmusslor

Det är ju så gott med en liten klick grädde och sylt. Jag kan ha både hallon eller hjortron sylt ungefär lika gott!! Det blev 92 st och 1-2 i magen.

lördag, november 21

Island

Denna magiska ö utan träd och ett landskap som liknar månens yta mer än jordens. Hit återvänder vi nu för fjärde gången för bara några dagar besöka termalbaden och kolla om något nytt hänt inom designbranschen. Islänningar är väldigt duktiga designers både kläder, möbler, inredning och konst.
Huvudgatan i Reykjavik, det var faktiskt många affärer som stängt p.g.a. krisen och McDonalds hade lämnat ön, men vad gör det när det finns så mycket god fisk.
En helt fantastisk hummersoppa på ett hak nere vid hamnen. Man sitter på silltunnor vid ett långbord gjort av gamla plank och får plastbestick. Men det gör inget för soppan är himmelsk.
Vi tog det sista Islands badet i den Blå lagunen. Vattnet är helt himmelsblått fyllt med mineraler som sägs ska hindra åldrandet och temperaturen ligger på ca 38-40 grader. Otroligt skönt jag ser numera ut som 20 igen. Perfekt!

onsdag, november 18

Firar

Idag är det vår bröllopsdag. Det var 3 år sedan vi gifte oss och på bröllopsresa åkte vi till Island. Denna förtrollande ö. Idag ska vi därför fira med champagne och varma bad.

tisdag, november 17

söndag, november 15

Tårtfat

Idag har vi svarvat två tårtfat på fot i alm. Tog mått på våra fina kakformar och gick loss. Dessa svaravdes i tre delar, fot ,fat och "pinne"?. Vet inte vad den kallas riktigt men ni fattar.Tänkte att vi behövde lite bra kakfat till advent att ha den mjukapepparkakan på eller frukkakan kanske någon tårta eller bara småkakor.

Så här såg den ut ihop monterad. Har sedan betsat dem i blandning av ek och teakfärg. Sen oljades de in i vanlig linojla.
Tyckte de blev riktigt fina betsade kan tänka mig att ett tårtpapper gör sig bra på det bruna. Värre är det med mina fingrar. Ska jobba imorgon och jag får inte bort det. Har provat allt citron, aceton, T-röd, lacknafta och olja. men icke det sitter som berget.

lördag, november 14

Gula rutor

Det är så himla gott med gula rutor och det var hos vår hyresvärd i Arvidstorp som jag åt de för första gången. Det är många ägg i receptet, men så här enkelt är det.
3 ägg + 2 vitor
4 dl socker
5 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2½ dl varmt vatten
Blandas ihop och gräddas i en långpanna 15-20 minuter på 175 grader.
Rör ihop i en kastrull:
2 äggulor
200 gr smör
2½ dl socker
låt sjuda i 5-7 minuter rör därefter ner 4 tsk vaniljsocker.
Häll den ljumna krämen över kakan strö över kokos. Låt svalna helt och skär därefter i rutor går utmärkt att frysas och behöver inte någon längre tid för att tina.

Oklart

Visst sa de på vädret att det skulle bli lite sol idag. Men dimman vill inte lätta så det blir att följa Håkans exempel. Och det är ju inte heller så dumt.

fredag, november 13

Smarta...


Så här går det egentligen till.....

tisdag, november 10

Flytta till Stan.

En tupp fattas hos en vän, hans gamla var på sin åldershöst och inte lika pigg längre. Hönsen behöver en ny ung och allert kille. Och det har vi en som passar precis, han är det coolaste i hönshuset, tycker själv att han är riktigt snygg och så är han redo. Så i veckan här kommer han att flytta till Stan, och blir en City Rooster!! Vi önskar honom all lycka och hoppas att stadsbrudarna är snälla mot honom.

måndag, november 9

Avbrott

Nu har det hänt igen, någon har grävt av kabeln så vi har inget internet. Jag sitter på jobbet och gör detta inlägg så jag ska fatta mig kort, jag återkommer så fort vi har kontakt igen.

onsdag, november 4

Enkelt

Hittade ett schema över lycka, och se så enkelt det är.

tisdag, november 3

Bröd

Har nu fått till ett bra recept på gott surdegsbröd. Allt handlar om tid. Det ena är med liiite jäst och det andra helt utan, bara surdeg på råg. Recept:
1 dl råg sur
1-2 msk honung
5 dl vatten
2 dl rågmjöl
750 g vetemjöl
1 msk havssalt
(hörn med jäst)
Blanda ihop sur, honung och vatten. Ta sedan resten av ingridienserna utom salt och kör assistenten i ca 7 minuter blanda därefter i saltet. Kör ytterligare 3-4 minuter.
Låt jäsa till dubbelstorlek i 6-8 timmar i rumstemepratur. Använder man jäst tar jäsningen 4-5 timmar. Forma bröd och sätt på ugnen på 300 grader (max). Låt jäsa i en timme. Skjutsa in bröden på en ugnsvarm plåt och sänk temepraturen efter 10 minuter, låt gå i 200 grader ytterligare 20 minuter. Det blir 2 fina bröd som håller i flera dagar om man inte hunnit äta upp dem innan förstås.

söndag, november 1

Raku Helg

I lördags kom några vänner över och brände raku i min ute ugn. Vi hade verkligen tur med vädret för solen var framme hela dagen. här står våra saker glaserade på ugnen i väntan på bränning. Man kan se att det snart är färdigt i ungnen på det oranga ljuset.Man plockar ut sakerna lägger ner dem en hink med spån och papper, då de sotas och krakelerar av temperatur förändringen och blir sådär härligt robusta.Här är mina skyddsänglar som också kan användas som ljussläckare.