1 dl råg sur
1-2 msk honung
5 dl vatten
2 dl rågmjöl
750 g vetemjöl
1 msk havssalt
(hörn med jäst)
Blanda ihop sur, honung och vatten. Ta sedan resten av ingridienserna utom salt och kör assistenten i ca 7 minuter blanda därefter i saltet. Kör ytterligare 3-4 minuter.
Låt jäsa till dubbelstorlek i 6-8 timmar i rumstemepratur. Använder man jäst tar jäsningen 4-5 timmar. Forma bröd och sätt på ugnen på 300 grader (max). Låt jäsa i en timme. Skjutsa in bröden på en ugnsvarm plåt och sänk temepraturen efter 10 minuter, låt gå i 200 grader ytterligare 20 minuter. Det blir 2 fina bröd som håller i flera dagar om man inte hunnit äta upp dem innan förstås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar