tisdag, november 3

Bröd

Har nu fått till ett bra recept på gott surdegsbröd. Allt handlar om tid. Det ena är med liiite jäst och det andra helt utan, bara surdeg på råg. Recept:
1 dl råg sur
1-2 msk honung
5 dl vatten
2 dl rågmjöl
750 g vetemjöl
1 msk havssalt
(hörn med jäst)
Blanda ihop sur, honung och vatten. Ta sedan resten av ingridienserna utom salt och kör assistenten i ca 7 minuter blanda därefter i saltet. Kör ytterligare 3-4 minuter.
Låt jäsa till dubbelstorlek i 6-8 timmar i rumstemepratur. Använder man jäst tar jäsningen 4-5 timmar. Forma bröd och sätt på ugnen på 300 grader (max). Låt jäsa i en timme. Skjutsa in bröden på en ugnsvarm plåt och sänk temepraturen efter 10 minuter, låt gå i 200 grader ytterligare 20 minuter. Det blir 2 fina bröd som håller i flera dagar om man inte hunnit äta upp dem innan förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar