fredag, mars 6

Det är sant

Våra höns kan räkna, jag svär de kan räkna till tre. För skulle vi ta alla ägg från det redet de använder skulle de genast byta ställe, de ser direkt att redet är avslöjat och plundrat.

På sommaren kan det vara rätt svårt att hitta deras ställen. Ibland får man försöka att följa efter dem. Men det är heller inte så lätt, för de lurar oss ofta , med att göra en avledningsmanöver.

Vi har testat att först lämna ett ägg, men nej det gick de inte på. Lämnade två ägg, inte heller det fungerade de flyttade. Men tydligen är tre ägg lika med många ägg och inte plundrat så då använder dem fortsatt det redet. Vilket är bra för oss.


Nu börjar äggläggningen komma igång på allvar och alla hönsen börjar lägga fler ägg. De försöker lägga i samma rede för att om någon skulle få lust att ruva så är "mitt" ägg där också. Avkomman säkrad utan att behöva ligga där och ruva i 21 dagar. Alla är inte lika sugna på att ruva fram en kull. De försöker iallafall fylla ett bo så fort som möjlig vilket också skapar en viss köbildning. Det kan klagas rätt rejält på den som är lite saktfärdig med att lägga ägg. Det vankas fram och tillbaka och klagas högljutt utanför redet. Beroende på rang kan man till och med bli utslängd från redet av en höna med högre rang. Typ Sadamm hon slänger alltid ut den som ligger där hon önskar vara.


Linnea är av rasen Åsbo och är den som lägger gröna ägg. Hon tillhör den gamla stammen som var lite svårflörtad när Prinsen uppvaktade henne. - Lilla gubben jag har sett många tuppar i mina dagar, ser inget speciellt med dig.

Hon är även den som är med och uppfostrar lill Prinsen. För det gör hönsen, talar om vad som gäller och hur han ska bete sig. Ung tuppar kan vara ganska ivriga och egoistiska. Så de äldre hönsen formar tuppen så de själva kan lugnt söka föda medans han håller koll på fienden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar