söndag, juni 6

Svärmeri

Är ute och hänger tvätt så hör jag plötsligt ett högt surrande. Hela luften är full av bin och de rör sig i en stor cirkel. Det är ganska mäktigt när 8.000-10.000 bin rör sig i luften och man står i mitten. En svärm börjar med att det blir för trångt i kupan, då börjar arbetarbina med att ta fram en ny drottning. När den gamla känner av att en ny drottning är på gång, blir hon naturligtvis ganska sur och drar helt enkelt. När hon ger sig ut brukar ungefär en tredjedel följa med henne. Hon försöker hitta en gren att sitta på i närheten sen hänger de andra sig runt henne i väntan på ny bostad. Några andra av bina drar ut på span för nytt hem, det kan bli vad som helst en skorsten, ett träd med hål i, en stor fågelholk.
Men man ska helst ta svärmen innan de hittat bostad för det blir ganska mycket besvärligare då. Denna skakade vi ner i en kartong, viktigaste är att drottningen finns med i lådan. Vi fick såga ner grenen innan vi säkert visste att drottningen var med. När alla verkar vara inne i lådan tejpar igen den så ingen kommer varken ut eller in, ställer lådan svalt till kvällen. Då kam man hälla ner bina i en ny kupa. Och så har man ett nytt samhälle.

3 kommentarer:

  1. Mycket pyssel med bina förstår jag. Maken pratar jämt om att ha ett par samhällen, men det tycks dröja. =)
    /Anna

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag absolut ni ska skaffa er, det är egentligen inte så mycket arbete och tänk vad mycket god honung man får och fruktskördarna blir bättre både för er och grannarna.

    SvaraRadera
  3. Oj vilket jobb med bina..vad duktiga ni är!! en annan hade inte kunnat göra det ,e superallergisk,tyvärr.. =)

    SvaraRadera