lördag, maj 7

Bisysslor

Bina växer så det knakar, de går från vinterns  20-30 tusen upp till 50-80 tusen bara på någon månad. Och då gäller det att hänga med. Det man då gör är att sätta på skattlådor så de kan få mer plats och  utrymme för att samla honung. För nu blommar det överallt och de vill ta hem så mycket det går.
En del biodlare har inga problem att tända rökpusten, jag däremot har stora beskymmer med det och har nu gått över till cigarr. Man vill verkligen inte riskera att pusten slutar fungerar när man har fullt av bin runt sig. Finns dock biverkningar (ha ha) av cigarren. Jag blir helt yr och illamående vilket inte är så konstigt när man drar i sig en cigarr på 2 minuter så är det inte någon njutning direkt.
Vi la på denna kupa två halvsvea de lådorna är mindre och lättare att hantera när de är helt fyllda av honung. Det blir ganska tungt, förra året fick vi in 80 kg honung.
En annan orsak till att man bör vara snabb med att lägga på skattlådor är att de annars börjar svärma. Och det är alltid jobbigt, förra året hade vi fem svärmar vara av en satte sig i grannens skorsten. Tog Mikael en hel dag att få ut dem och grannen var inte heller så glad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar