söndag, mars 1

Höns



Jag bara måste berätta om våra kära höns Vi har 12 flickor och en ståtlig tupp. Trots att han kläcktes förra året är han så duktig. Håller koll och spanar efter faror och mat. Ger alltid bort godbitar som han hittar och dansar så fort han kommer åt. Prinsen som han heter har vissa favoriter och den största kärleken är hönan till vänster ELSA. Den hönan har han haft ett gott öga till hela tiden. De sitter alltid och sover brevid varandra. Våra höns går fritt på gården, och de håller sig för det mesta på tomten. När det blir mörk så går de in för att hoppa upp på pinnarna. Nu är det ett himla bestyr. För vem ska sitta var, och brevid vem. Det snackas och klagas, kan ta en timme innan de kommer till ro.


Ärtan. Henne har vi haft nu i 7 år. Hon lägger fortfarande ägg men inte så många per år. Hon är ledaren över "cafe damerna" som vi kallar dem. Det vill säga att hon går inte upp förrens runt 10:00-11:00 tiden och går absolut inte ut om det regnar utan sitter då inne med sin klubb och skvallrar och fikar. Hon har massor av fjädrar på fötterna så hon springer aldrig utan tar sig alltid fram med grace.

Men så har vi en skönhet, aldrig en fjäder som ligget fel, Stjärt fjädrar som står rakt upp. Hon är en äkta Åsbo höna, en riktig kunglighet. Sadamm. Och ja associationerna hennes namn ger är sant. För hon är det leaste vi har. Hon har förtur till alla redena oavsett om nu någon ligger där eller ej. Det finns inget som ostraffat kommer mellan det hon vill. Men det finns ingen som kan ta hand om sina kycklingar som hon, de försvaras till sista andetaget.

Jag får beskriva dem en efter en framöver för de är alla personligheter. Jag återkommer.

1 kommentar:

  1. Vilken fin flock, och tuppen var riktigt stilig han. Jag läste om era byggplaner, det låter så mysigt. jag hoppas det går bra för er.

    //f

    SvaraRadera