söndag, juni 14

Bosse

Man blir så orolig vad är det nu, för vår kära tupp har sett helt svullen och konstig ut. Han har vinglat och inte sett vart han gått och mest stått och kurat under ett hönstak. Först trodde vi att han bara fått en förkylning, men han var inte snuvig och kunde gala utan att det lät hest. Vi gick in på nätet och då visade det sig att de kan få geting eller bistick när de försöker äta dem. Det verkade helt logiskt för vi har ju tre bikupor på tomten och det bor väl mellan 40-60 tusen bin i varje kupa. Så det var bara att fånga in Bosse och lösa upp tre Betapred i lite vatten, en timme senare var han helt ok igen. Efter det höll han sig undan från oss, för man vill inte riskera att bli infångad och buren på i onödan. Han är en stolt tupp och tycker att det är lite genant när flickorna ser det.

Ett tips om man har frigående höns är att de har ett hönstak. Det är mer eller mindre fya pinnar en sittpinne fram ett plåttak i hönsnivå ca 45cm bak och 70cm högt fram. Här kan de söka skydd när det regnar eller är riktigt varmt, eller när man är lite hängig som Bi-Bosse varit i dag.

3 kommentarer:

  1. Vilket bra tips med Betapred, tack :o)
    Jag skrev en rad hos mig om det, tyckte det var bra inför den stundande geting-sommaren :o)

    SvaraRadera
  2. Stackars liten, tipset om getingsticket var jättebra! Jag hoppas på att slippa använda det dock. Och den där lilla hyddan var ju för underbar, en sådan ska jag bygga i morgon!

    //F

    SvaraRadera
  3. kan man ge betapred till hostig höna också och hur lång är sen karenstiden på hennes ägg ? // Mia

    SvaraRadera