måndag, augusti 23

Äggande

Det händer att vi har överskott på ägg och nu är det så, jag vet inte för de flesta ruggar men värper ändå man tror att man har koll men man vet egentligen ingenting om höns. Iallafall så finns det inget godare att baka än Brioche bröd. Har en känsla att jag skrivit om dessa tidigare, och om det är så är det värt att nämnas igen. Det går åt många ägg och rätt mycket smör.Idag gjordes de i brödform annars ska de se ut som små bröst men i brödform får de plats i brödrosten. Man rostar dem lätt på morgonen och till dem har man sen en hemmagjord marmelad jordgubb eller aprikos. Brödet fullkomligen smälter i munnen.

Vispa ihop 6 Ägg, 50 gr Jäst, ½ dl mjölk, ½ dl socker. Blanda därefter i 7 dl vetemjöl och 1 msk salt till en smidig deg. Sen delar man upp 300 gr smör som blandas i en klick i taget.

Antingen lägger man degen i två brödformar eller så formar man 20 små bullar men spara deg till en liten knopp för varje bulle. Bröden penslas med ett vispat ägg och gräddas i 200 grader i 35 minuter för brödformarna och de små runt 10 minuter på 225 grader. Måste upplevas.

1 kommentar:

  1. Här lyser flitens lampa må jag säga. Vi köper gärna litet ägg nästa gång vi ses./kramen

    SvaraRadera