måndag, februari 28

Happy

Ännu flera

Vi borde fira som tokiga för vi har just fått frågan från Designtorget om vi skulle kunna tänka oss att sälja till ytterligare sju butiker i Sverige, njaaa det kan vi väl!!! Självklart vi blev jätteglada och har idag fyllt bilen med fina grenar för här ska tillverkas MinnePinnar på löpande band.

lördag, februari 26

Äggfat

Jag passade på att ha sportlov torsdag fredag, eller ska jag säga lerlov. För har jag arbetat vidare på mina ägg fat, denna gång med jämnt antal gropar. Fick det som påpekande förra gången att jag hade äggfat med ojämnt antal, för hur kan man ha ojämnt antal ägg halvor. ett ägg = två halvor ja ni fattar.
Det är snart påsk och då är det så fint att kunna sätta äggen på bordet i ett fint fat. Ägg är ju så fina som de är bara.
Det ingår i min vårterapi att börja tänka på Påsken, för då är det oftast vår. Jag längtar så...
Man med fördel ha ägghalvor på faten då de inte glider omkring som på ett plant fat. Andra årstider kan man kan man lägga annat i groparna, som tomater, avocado eller lök.

torsdag, februari 24

Snitt

Som bekant är så tillverkas det fönster i parti och minut.
Igår så sågades de nödvändiga snitt för att få till slits och tapp
på rätt sätt. Det innebär några raka å några 45 graders snitt och vid
dagens slut visade det sig att bitarna gått över sågen inte mindre
än 1080 gånger......drygt..ja men det blir fina fönster.

onsdag, februari 23

Galet kallt

Imorse visade termometern på -19 grader och på radion pratade de om när Östersjön senast varit helt täckt med is. Hönsen har i ren förskräckelse slutat värpa, och det är trångt under värmelamporna. Jag vill ha vååår!!!

Gris

Vi har länge haft svårt för att köpa gris ute i handeln, för man vet att de inte haft det bra. Det har resulterat i att vi senare år inte köpt gris helt enkelt. Men så fick jag nys om att det fanns ekogrisar som man kunde beställa. I måndags var vi och hämtade en gris, styckad och klar i mindre förpackningar. Grisen kommer från en gård i skåne GoaGård, där har de även getter och tillverkar ost. Så nu har vi hela fysen full med Ekogris och det känns bara så bra.

söndag, februari 20

Karmar

För tillfället tilverkas det ett parti fönster som ska levereras till ett hus i Karlskrona. På huset som är från början på 1900-talet har man vid en tidigare renovering bytt ut orginalfönstren mot tidstypiska 60-tals perspektivrutor som inte riktigt passar till husets stil. Så nu när man ska göra en omfattande utvändig renovering så passar man på att byta tillbaka till orginalfönster igen. Det innebär nya hantverksmässigt gjorda öppningsbara 4-lufts fönster som sitter ihop med träpluggar och är fria från lim. Dropplisten som vanligtvis är ett spikat plåtbleck har jag som traditionen bjuder tillverkat i riktigt fet fur vilket gör att den håller länge samt harmonierar med karmen i övrigt.

lördag, februari 19

Frukost

Man behöver inte bo på hotell för att njuta av en hotellfrukost. Trevlig helg!

tisdag, februari 15

För många

De har varit alldeles för många brudar i vårt höns hus, räknade in 25 individer varje kväll. Snart är det ju dax för ruvning och då blir de ju ännu fler. Det var dax att lämna ifrån sig några stycken så söndags fick 8 brudar flytta till Kvarnslätten, en bit utanför Kristianopel. Vi fick denna bild och en beskrivning om att resan gått bra och att de installerats på pinne. Hoppas alla kommer att trivas med varandra.

måndag, februari 14

Allahjärtans dag

Idag är det Allahjärtans dag och man kan tycka att det bara är ett kommersiellt jippo, vilket det är. Men man kan också se det som en dag att uppskatta sina nära och kära och berätta det för dem.

fredag, februari 11

Sparvhök

Det var nästan så man satte lite i halsen när vi skulle gå ut och stänga för hönsen och en stor fågel flög omkring i hönsgården. Den verkade ha varit där ett tag för den var rätt trött och inte så svår att fånga. Visade sig vara en sparvhök som inte hittade ut. Vi kunde inte låta bli att fota den, nu var den inte riktigt lika vänligt inställt till det utan blev ganska arg. Och den har rysligt vassa klor och näbben är inte heller att leka med, men det är en vacker fågel.

Vitt, nää grått

Nu när alla inredare kör allt i vitt går vi naturligtvis åt motsatt håll och tapetserar vardagsrummet i en härlig mörk grå tapet.
Rummet var tidigare tapetserat  i en sann 80-tals aprikosfärgad historia med en blommig bård.
Nu i en riktigt grå ton, och de vita runt fönstren och dörrar riktigt lyser. För att inte tala om våra tavlor som kommer fram på ett mycket bättre sätt. Och ser man genom fönstret så kan man skymta den röda Håkan, han åkte nämligen ut. Det skulle bli tapetklister överallt med honom i närheten.

torsdag, februari 10

Nybrännt

Visar ett axplock av det nybrända. Det blev en massa härliga olika färgprover att jobba vidare med, både engober och nya glasyrer.
Sen köpte jag titan örringar på en hobby butik för ett tag sedan, de blev till kul örhängen. Mikael kunde inte låta bli att göra dödskallar, rocker som han är.
Sen drejade jag cylindrar som jag halverade och satte en klack på insidan så värmeljusen inte far ut. Kan hängas på väggen eller bara stå på bordet.

Ungsöppning

Idag är det ugnsöppning, och det kan liknas vid julafton. Jag sitter här på jobbet och fantiserar om hur sakerna blev. Ungnsteperaturen var igår kväll uppe i 1280 grader och hade sjunkit till runt 250 grader i morse så jag har fått en liten glimt. Spänningen är stor för med i denna bränning var alla provbitar på de glasyrerna vi blandade och andra saker där jag experimenterat med olika färger. Bilder på resultatet kommer senare i kväll. Cliff hanger!!!

tisdag, februari 8

Ja Käretid

Jag gick igenom våra bilder på datorn och vi behöver verkligen fundera på hur vi framställer oss själva på kort. Inte ett enda kort på oss är normalt.
Ibland är vi coolast i Sverige.
Vikingar på Island.
På cafe.
Man undrar när vår släkt ska se på gamla bilder av oss och undra, vad blev det av dessa godingar.

måndag, februari 7

fredag, februari 4

Krukmakare

Nu börjar det bli dax för att planera vad som ska förgroddas. I år blir den självklart pumpa. För jag har fullständigt snöat in på Pumpapaj, det gjordes en till igår. Vad passar då bäst om inte en krukmakare, ett verktyg som används till att göra papperskrukor av gammalt tidningspapper, miljövänligt och bra.
Och de håller ihop så fint för när de blir fuktiga av jorden och vattnet så sväller pappersfibrerna och hakar fast i varandra och papperskrukan kan stå helt av sig själv. Men den blir inte vattentät så man bör ha ett fat under. Sen när det är dax att plantera tar man hela växten i krukan och ner i jorden, krukan bara förmultnar och blir till jord igen. Krukmakare finns i webshoppen och en tydlig instruktion medföljer.

onsdag, februari 2

 Kom just hem från att ha sett musikalen Jekyll and Mr Hyde. Fantastiskt vilka skådespelare, och vilken underbar sång.
Ensamblen kom från  Malmö Operan
Kostymerna var även de fantastiska, och trots att man vet och kan storyn var det härliga timmar. Man borde unna sig att oftare gå på teatern.

tisdag, februari 1

Raku

Nu är det dax att börja planeringen för vårens Raku kurser, för det kommer bli vår snart även fast vi tycker att det fortfarande är kallt. För visst kan man skymta gryningsljuset på morgonen.