söndag, februari 28

Vår tecken

Bina har börjat vårstäda, solfångaren drar in 82 grader till tankarna. Hönsen solar sig vid vedbods dörren. Solen skiner och vi önskar er alla en härlig söndag!

fredag, februari 26

Utställningen på plats

Nu är det äntligen klart, veckor av arbete är nu uppe och framställt. Jag är helt slut och kommer nog att sova gott i natt.Jag är ganska nöjd med hur montrarna blev.

Med på ett hörn är Carlskrona Byggvårdsbutik

Dax

Staty av Hans Wachtmeister
Ikväll är det dax, då sätter vi upp våra saker i Wachtmeister Galleria i Karlskrona. Jag är ganska nervös över att blotta oss offentligt. Men nu är allt ner packat och kl 17:00 får vi nyckel till montrarna och kan börja installera. Har redan varit på toa fyra gånger i dag...

onsdag, februari 24

Under Solen

Idag har det varit en stor dag, dels för att solen tittade fram och hönsen gav sig ut för att sola sig. Sadamm och Ulla var först ute och kvar på tröskeln står en av Maranerna på väg ut.Ulla vår Bohusläns dals svart höna i solskenet.Men den största händelsen var iallafall att våra nya tjejer har börjat värpa. Det två Maranerna som flyttade till oss för några veckor sedan verkar trivas hos oss och det värmer en hönsbiten. Och se vilken vacker färg de har på äggen. Nu har vi gröna, ljusbruna och mörkbruna ägg.

måndag, februari 22

Brännt

Har sedans i torsdags mer eller mindre bott i keramik verkstaden för att få sakerna till utställningen brända. Det är samma nervositet om sakerna ska hålla, blir glasyren utjämnad, är alla kanthaltrådar i ugnen hela. Men skröjen blev riktigt bra och allt höll.Lördagen ängnades åt att glasera och ladda ugnen igen för en glasyrbränning. Den bränningen tog hela söndagen så de sakerna fick jag först se när jag kom hem nu ikväll, det tar en stund för ugnen att svalna. Men även den här bränningen såg riktig bra ut, alla lavafläckar hade smält ut fint. Jag kan nu pusta ut och koncentrera mig på dekalerna som nu ska tryckas på, sedan in i en sista bränning. Så nu är iallafall keramiken klar, skönt. För på fredag gäller det.

söndag, februari 21

Kärt återseende

Jag blev så glad över att de två fasanherrarna hittat tillbaka till vårt fågelbord, vi har inte sett dem på hela vintern och trodde de var i någons gryta. Men så idag när jag såg ut så var de där och kalasade på frön.
Jag har nog aldrig skottat så här mycket i hela mitt liv, vilket inte är så länge i och för sig för jag är ju ganska ung än. Iallafall dessa två redskap har varit ovärderliga om man nu inte som grannen har en stor traktor att skotta gården och vägen med. Det blir så härliga vallar precis vid infarten som man måste ta tag i för att man överhuvudtaget ska kunna ta sig till civilisationen. Trött på snön jag, nääää. låt det bara vräka ner det är ju så fiiiint.

Kul

Det är ju såååå roligt att skotta så vi har börjat skotta av taket också nu när vi ändå har ångan uppe! Det hänger livsfarliga istappar kring hela huset så att gå ut har blivit en riktigt spännande upplevelse och det verkar inte lugna ner sig med snöandet utan håller i sig. Det får bli en bok och en kopp te under en filt i soffan!

fredag, februari 19

Flytta


Det blev för trångt i den lilla barnkammaren i verkstaden de båda var på väg ur hagen. Så med lite bestyr flyttade Gunilla och den lilla in hos de andra hönsen. De samlades alla runt Gunilla för att beundra den lilla söta nykommlingen och ett litet ljus tändes nog i varje hönshjärta. Så nu vill nog alla ruva fram egna små dunbollar och då håller de undan varje ägg som läggs.

onsdag, februari 17

Stackars mig

Min man var på Ramstein i Malmö igår och lämnade mig ensam hemma i ett dygn, herregud mitt liv gick i spillror direkt. Min pappa fick ringa och väcka mig i morse sen drog stressen igång med att katten önskar (läs kräver) kokt fisk, hönsen en skål med sallad och överblivna makaroner, duscha, den lilla kycklingen ska ha mat och vatten , stryka, äta frukost och jag kan inte ens koka kaffe längre det smakade riktigt illa och inte hann jag läsa någon tidning. När jag väl kom till jobbet hade jag väl glömt både passerkort och mobilen. Jag är tydligen fullkomligt okapabel att sköta mig själv eller ovan låter bättre, hur kan det ha gått så långt utan att jag märkt något. Jag kan inte med ord beskriva glädjen över att Mikael kommer hem idag.

tisdag, februari 16

En gåta

Vår lilla silkeshöna Siv, hon som har haltat så efter jakthunds attacken har gjort det omöjliga. Som de flesta vet har silkeshöns en inbyggd höjdskräck och tycker att 20 cm är en oändlig topp att nå. Alla visste detta utom vi som naivt trodde att de naturligtvis sitter på pinne om nätterna som alla höns gör, hönsproffs som vi är....Not. Iallafall igår, det är ett rackans rännande till hönshuset just nu för vi har två nya individer som ska skolas in och man blir så nervös om de har det bra, att ingen är elak, hittar de mat och vatten, sitter de på pinne och vart osv. När vi tittade in så låg Siv i ett rede hos de stora hönsen vi reagerade inte då för när vi tittade till dem igen låg hon inte kvar. Sen skulle alla nattas och en av de nya satt bredvid Bosse, wow det är stort att redan stigit i rang så. Men då såg vi att Siv låg i redet igen. Fram med tumstocken och herregud hon har ju hoppat upp 90 cm!!! Vår Siv = Patrik Sjöberg. Snart kanske får jag som jag vill, att även silkeshönsen sitter på pinne och får en egen ras, Silkespinnerasen från Långasjö. Det är nära nu!!

söndag, februari 14

St Valentin

Enligt en av de olika sägnen var Sankt Valentin en kristen man som levde i Rom på 200-talet och fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius II förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var mycket förälskad i. Så här hemma har det gått i kärlekens tecken, imorse fick jag en berlock till mitt armband. Det var en liten höna hur söt som helst. Sen har naturligvis hönsen fått en Valentin måltid, bröd, spagetti, solrosfrön, sallad och ett kakhjärta. Jag blev omåttligt populär.

torsdag, februari 11

I dessa tider

Nu finns det tv program, det har skrivits böcker om ämnet och var och varannan vecka kommer det larmrapporter i tidningarna och det visas i nyheterna. Det finns inga undanflykter längre vi måste få en bättre djurhållning. Det är så enkelt att se bitarna i matdisken och tillaga när man inte varit med i hela processen. Vi kan själva få reaktioner från andra när vi berättar att vi äter våra djur, vilket inte var lätt från början att slakta och sen äta. Men dessa djur har verkligen levt ett bra liv och smakar därefter. Jag är så tacksam för att vi har möjlighet att köpa ekologiskt nötkött hos bonnakött ett lokalt slakteri som levererar till affärer i Småland och Blekinge. Gå gärna in och läs om dem.

tisdag, februari 9

Återbesök

Vi har haft in Siv på återbesök för att se på hennes ben. Nu verkar det som om att vi hade tur för det ser inte ut att vara någon höftled som det var fel på. Hon går till och med nu fast lite haltande. Men hon är betydligt bättre i benet och ingen svullnad finns kvar, en pigg och allert liten höna som förmodligen kommer bli helt bra. Skönt!

Bilen

För mig är bilen ett hjälpmedel att ta sig från A till B, den ska bara rulla. Man tankar och tvättar den ibland men jag lägger inte så mycket tid på bilen vill heller inte lägga så mycket pengar heller helst inga alls. Allt är så bra tills den går sönder då blir man plötsligt väldigt medveten om beroendet och kostnaden framförallt om man inte kan laga den själv. Men det finns ytterligare en aspekt som gått mig förbi och det är statusen. Du borde köpa en ny bil någon gång och inte köra runt i det där gamla skräpet (Pappa). Och man börjar själv drömma om en ny glansig sport bil, kanske en cab som man susar omkring i på skogsvägar. När man sen betalat för reperationerna och man har sin lilla bil igen går de där drömmarna snabbt över och man är ändå ganska nöjd.
Jag är helt enkelt för (dum) snål att köpa mig en ny bil.

söndag, februari 7

Gröna fingrar

Hos mig vissnar det mesta som kommer innanför dörren, jag vet inte vad det är men mina blommor hänger oftast som trasor kring krukorna. Kan bero på vatten mängden de får, jag vattnar kanske varannan vecka men då får de faktiskt en rejäl skvätt. Det finns dock en blomma som klarar det bistra klimatet här hemma och det är porslinsblomman. Detta vackra exemplaret blommar något så otrolig det finns en knopp på varje klyka. Kan vara i ren desperation, men iallafall blommar gör den, det här skottet snodde jag från svärmor på Gotland.

fredag, februari 5

Krukmakare

När jag kom hem ikväll så var nästan alla krukmakarna färdiga. Med dessa gör man planteringskrukor av tidningspapper, man tar en halvsida och viker den på mitten. Lägger den runt stommen med ett par cm överhäng. Viker in botten och trycker och vrider ihop krukan med träbottenbiten. Fyller de med jord och sätter de frön man önskar. Sen när det är dax att plantera ut dem gör man det med krukan och allt. De håller ihop jätte bra och det känns bra att kunna återvinna sina tidningar. Vi kommer ha dem på utställningen i Wachtmeister Gallerian.

Fredag

Svischh sa det sen var det fredag igen, men det har varit en bra vecka förutom idag då min man tog min bil in till stan då plötsligen fjädringen fram brast och revsönder hela däcket. Där blev han stående. Han tog sig till en verkstad så det slutade bra. Tacksam för att det inte var jag på måndagmorgon, jag hade inte klarat det lika bra.