måndag, januari 31

Nya tapeten

 Vi ha tapetserat badrummet och det var vekligen inte en stor yta som vi skulle tapetsera. Så jag tänkte då kan man ju kosta på sig en riktigt fin (dyr) tapet.
Så det gjorde jag.... Nu var det mönsterpassning, och det var knappt den rullen räckte. Vi var ganska nervösa där ett tag om den skulle räcka. Men nu sitter den där så nu ska det monteras foder runt fönster och dörr. 

Apelsinmarmelad

Jag är så bortskämd med färskt bröd nästan varje dag. Man kliver innan för dörren efter en lång dag på jobbet och möts i dörren av en underbar doft av nygräddat bröd. Helgerna är inget undantag och söndagar har vi ofta Scones, och vad passar bättre till scones än apelsinmarmelad. Ni har säkert precis som vi ett berg av apelsiner, klementiner och andra cirtusfrukter hemma så här års. Jag hade 3 torkade aprikoser i skafferiet så dom la jag i blöt nån timme. Pressade sen 2 apelsiner, 2 blodklementiner, 1 blodgrape och en citron. Samlade all saft och la även med fruktköttet som låg i pressaren. Hackade aprikoserna och la de och saften i en kastrull. Till den mängden tog jag 4 dl socker med pektin. Koka i 15 minuter och häll upp på burkar.

lördag, januari 29

Sliter

Jag besökte för ett tag sedan Nyföretagarscenter i Karlskrona. De blev helt i eld och lågor när jag presenterade vår affärsidé. Men det jag bara måste ha var ju en affärsplan, för det måste alla företag ha. Så det fick jag i hemläxa, gör en affärsplan. Ja, för hur svårt kan det vara. Det kan jag berätta jag svettas över denna affärsplan, gör om formuleringar och gör om igen, gör rätt och fel. De på Nyföretagarcentret skulle höra av sig efter årsskiftet, jag är livrädd törs knappt svara i telefonen längre.

fredag, januari 28

Åh herregud

Jag har precis upptäckt möjligheterna med pumpa både i mat och bak så jag kan inte låt bli att visa er denna ljuvliga paj. Det är en pumpa paj i det Orangaste orange
Ungsbaka en kvartsstor bit av en fotbollsstor pumpa och låt svalna. Sen gör man ett vanligt pajskal med lite socker i och trycker ut det i en paj form. Skala och mosa pumpa köttet med en mixerstav, blanda i en halv dl socker lite kanel en eller två skak från burken och tre ägg. Fyll massan i det ogräddade pajskalet och in i ugnen på 175 gader i 40-45 minuter. Så fantastiskt god!

torsdag, januari 27

Snart

Jag har förberett mig med mängder av glasyrprover för olika leror för på lördag ska vi lerbrudar blanda glasyrer i alla tänkbara färger. Allt material är inköpt och det nya klinkergolvet ligger i verkstaden, det blev en helt ny lokal. Jag är redo!!

onsdag, januari 26

Nytt

Vi jobbar på något nytt en Sjustake. För levande ljus på ena sidan och när man vänder på den finns det skålar för värmeljus så man kan välja.
Jag gillar när saker har någon funktion och kan användas året om. Sjustaken är fortfarande i utvecklings stadiet, och vi labborerar vidare med att när ljussäsongen är över så kan man kanske sätta i provrör på ljus sidan och använda Sjustaken som vas för mindre blommor i varje rör eller varannan blommor och ljus.

tisdag, januari 18

Morgon i Långasjö

Fick bara en sådan kanonbild på
våran maranhöna Görel.
Vad säger man?
Fotogenisk!

söndag, januari 16

Verkstad

Jag har så länge längtat efter att få ett nytt golv i keramikverkstaden idag är det bara ett rått betonggolv som är hopplöst att hålla rent, Jag hade tänkt mig klinkergolv, men nu är verkstaden på ca 40 kvm och med begränsad budget så det fick inte vara för dyra klinker. Men så i fredags hittade vi en ljusgrå platta som skulle passade perfekt. Det finns ju inget att vänta på utan det är bara att slå till och köra igång. Så just nu ser den ena sida av verkstaden ut så här.
Och på den andra sidan ser det ut så här, vi tar halva verkstaden i taget. Det ska bli så skönt när det blir klart. Vi hade några svarta plattor kvar från badrummet som vi bara lägger ut lite sporadiskt. 

fredag, januari 14

tisdag, januari 11

Taaa Daa!!!

Holzdesign har idag öppnat sin webshop, det har varit hårt arbete med att få igång allt med det tekniska, vad ska vi ha med, emballage, ta bilder o.s.v. Men nu är den här, vi startar med ett litet sortiment och hoppas vi kan öka på det efterhand med mer keramik och nya fina träföremål. Dit kommer man via Holzdesigns hemsida och så klickar man sig vidare till shoppen!

tisdag, januari 4

Så goda

Sirapskakor
Som gärna kan frysas och tinar i ett kick så man är alltid redo för en fika!
Blanda till en deg av
200g Smör
2 msk sirap
1,75 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
gör 4 korvar och lägg 2 per plåt tryck med en gaffel och grädda i 175grader i 18 minuter.

måndag, januari 3

Drejat

Året började inte så flärdfullt för mig, för idag har jag riktigt grisat ner mig med lera. Jag har äntligen gjort ett handfat till vårt badrum. Det har funnits ett visst motstånd ni vet när man är ute på lite hal is och ska göra något man aldrig gjort förut, och förväntningar man har på sig själv att man måste lyckas är enorma.
Jag har laddat för det här i flera veckor, så med 12 kg på skivan körde jag igång. Det var tungt med centreringen men det blev nog ett handfat ändå.

söndag, januari 2

Gunilla

Vår kära silkeshöna Gunilla vill inte sluta ruva, jag vet inte men silkeshöns verkar inte ha någon årstidsuppfattning eller så är det vår i Japan när vi har vinter, för ruva vill dom. 
 Iallafall har vi nu provat olika metoder mer eller mindre framgångsrikt, rumpblåsning, blockering av reden, plocka in alla ägg så ofta det går mm.
 Det som dock verkar fungera bäst är att ta ut henne på gården och låta henne själv gå hem till hönshuset i vinterkylan, att hon riktigt får se hur kallt och snöigt det är. Obs detta måste dock upprepas ett antal gånger innan insikten riktigt infunnit sig iallafall på Gunilla.

lördag, januari 1

Frukost

Ett sent inlägg men så blev det en sen frukost. Här är årets första frukost.